Endodontologie – wat is dat? En wat doet een endodontoloog nu eigenlijk? Een endodontoloog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen, de behandeling van tandletsels en alles wat met de zenuw van jouw tanden en kiezen te maken heeft.

endontoloog - wat is dat

 

Om zich te specialiseren heeft een endodontoloog of endodontist een opleiding gevolgd na het afronden van de studie tandheelkunde (deze opleiding kan in Nederland gedaan zijn, tandarts/endodontoloog of buitenland, endodontist). Ronald heeft zich gespecialiseerd op de universiteit in Keulen en via een vervolg opleiding in Londen.

Een endodontoloog voert over het algemeen de meer complexe wortelkanaal-behandelingen uit. Ook kan de endodontoloog kleine chirurgische ingrepen uitvoeren aan de tandwortel.

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd, is een tandheelkundige bewerking, waarbij de pulpa van het wortelkanaal van een tand of kies verwijderd wordt en de ontstane ruimte wordt opgevuld. Het gat dat de tandarts heeft moeten maken, wordt daarna gevuld. Hiervoor wordt ook de term endodontische tandheelkunde of endodontologie gebruikt, de wetenschap die zich bezighoudt met het behandelen van het doorbloede weefsel in het binnenste van de tand, de tandpulpa.

Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?

Door tandbederf of door een lekkende vulling kan jouw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op je tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen je tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft een ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. De tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. Je merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. De tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Ontstoken tandweefsel geneest niet meer

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat je ziet. De wortels zie je niet. Die zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert een endodontoloog een wortelkanaalbehandeling uit. De antwoorden op veel gestelde vragen vind je hier.

Wil je een afspraak maken?

Als je door jouw tandarts geadviseerd bent om je pijnklacht te laten behandelen door een gespecialiseerde tandarts (endodontoloog/endodontist), dan wil ik je uiteraard graag helpen. Voordat ik een afspraak met je kan maken wil ik wel graag wat meer van jou en jouw pijnlijke tand of kies weten. Van je tandarts ontvang ik per mail graag je röntgenfoto’s en de klinische bevindingen. Via deze pagina kun je een vragenlijst en toestemmingsformulier downloaden . Op deze pagina lees je ook meer over de kosten en vergoedingen.

Als ik alle gegevens heb neem ik contact met je op voor de behandeling. Ik kan ondersteunen bij het opvragen van de gegevens bij je tandarts, neem daarvoor gerust contact met mij op. Het intake gesprek kan meestal binnen enkele dagen plaatsvinden.


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamZijn praktijk ligt in de Jordaan in het hart van Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.

Volg je mij al? Je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.