Ronald Gravemaker, Endodontoloog

“Omdat ik begrijp dat je te allen tijde snel geholpen wilt worden zijn er korte wachttijden en zelfs directe hulp bij acute pijnklachten.”

Algemeen

Iedere tand of kies heeft één of meerdere (wortel)kanalen. Tandartsen noemen dit de pulpa. De pulpa is levend weefsel en bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes. Aan de pulpa kunnen ziekten ontstaan, bijvoorbeeld ontstekingen. Dit kan problemen veroorzaken voor de tand of kies, maar ook voor het kaakbot.

Het vakgebied van een endodontoloog of specialist in de endodontologie bestaat uit het stellen van de diagnose, de oorzaak van het probleem, preventie en behandeling van het binnenste gedeelte van de kies en de wortelkanalen (pulpa). De pulpa bevat het levende gedeelte van de kies of tand en bestaat uit o.a. uit bloedvaten en zenuwweefsel. De endodontoloog heeft zich gespecialiseerd in endodontische behandelingen. Daar behoort ook restauratieve technieken bij zoals de stiftopbouw en ook het behandelen van verkleurde kiezen of tanden. In de praktijk wordt het behandelen van een infectie van de pulpa veelal gedaan door een wortelkanaalbehandeling. Het is een tandheelkundige bewerking van een zenuwkanaal.

Een wortelkanaalbehandeling dient zeer nauwkeurig en het liefst door een specialist uitgevoerd te worden. Heel belangrijk is het gebruik van de juiste desinfectie materialen en vijltjes. Het wortelkanaal wordt tot op de punt, het einde van het kanaal, volledig gereinigd. Daarna wordt het kanaal weer opgevuld, afgesloten, zodat de bacteriën niet opnieuw kunnen binnendringen en zo een volgende infectie kunnen veroorzaken.

Voor het opvullen van de kanalen worden meerdere materialen gebruikt, Guttapercha met een sealer (pasta), MTA of Propoints met een biokeramische sealer. MTA en Propoint met bio-keramische sealer zijn de nieuwe generatie wortelkanaalvulmaterialen met een hoge bio compatibiliteit. De bio-keramische sealer ondersteunt volgens meerdere onderzoeken het herstel van het bot rondom de wortel waar de infectie zit. Ronald Gravemaker zal met je bespreken voor welk vulmateriaal gekozen wordt, zijn voorkeur gaat uit voor de nieuwe generatie materialen. Voor het vullen en herstel van de kies worden biologisch verantwoorde materialen gebruikt. Meer informatie over uw behandeling vind je bij: allesoverhetgebit.nl & nvve.com

“Snelle en goede service. Dankzij jouw hulp heb ik veel minder pijn en is het opgelost! Kan nu lekker genieten met mijn dochter in Londen.” ~ Kees | Soort behandeling: Wortelkanaalbehandeling. Cijfer 9.4

De wortelkanaalbehandeling

wortelkanaalbehandeling-tandarts-amsterdam Een endodontoloog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in het uitvoeren van bijzondere behandelingen aan het wortelkanaal en de tandzenuw. Daarvoor heeft de endodontoloog een opleiding van drie jaar gevolgd na het afronden van de studie tandheelkunde. De endodontoloog voert over het algemeen de meer complexe wortelkanaalbehandelingen uit. Ook kan de endodontoloog kleine chirurgische ingrepen uitvoeren aan de tandwortel.

Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hierdoor heb je geen pijn. Als de zenuw helemaal afgestorven is, is een verdoving niet altijd nodig. Vaak maakt je tandarts een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij / zij een goede controle over het verloop van de behandeling. Je tandarts maakt eerst je tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij / zij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij / zij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts je tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?

Door tandbederf of door een lekkende vulling kan jouw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op je tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen je tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. De tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. Je merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. De tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Ontstoken tandweefsel geneest niet meer

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat je ziet. De wortels zie je niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

“Mijn tand is enkel gevoelig bij warm en koude, maar ik heb geen pijn. Echt onvoorstelbaar. Mijn toekomstig zoontje en ik zijn jou enorm dankbaar. Ik ben ervan overtuigd dat weinigen mij – zonder het nemen van een foto – zo hadden kunnen verder helpen. Jij bent mijn nieuwe held!” ~ Stefanie | Soort behandeling: Wortelkanaalbehandeling. Cijfer 9.7

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

wortelkanaalbehandeling-pijn Met een plaatselijke verdoving is een wortelkanaalbehandeling zelden pijnlijk. Meestal zal door de verdoving de bestaande pijn onmiddellijk verdwijnen. Je kunt met de endodontoloog overleggen of verdoving noodzakelijk is. Bij de herbehandeling is er vaak geen verdoving nodig, omdat er geen gevoel meer in de zenuw van de tand of kies zit. Kiespijn ontstaat meestal als gevolg van cariës (een gaatje). Eerst wordt de tand gevoelig voor koude en later voor warmte. Vervolgens gaat het over in een hevig kloppende pijn (meestal ’s nachts). De tand zal dan ook gevoelig worden bij het bijten. Het binnenste van de tand is dan ontstoken (pulpitis). Bij vroeg ingrijpen kan een wortelkanaalbehandeling voorkomen worden.

Als het toch nodig is zal de behandeling van een wortelkanaal plaatsvinden onder lokale verdoving. Hierdoor heb je geen pijn. In geval van een acute ontsteking, soms in combinatie met abces (pus) is verdoving lastig. Meestal zal de behandeling op een later tijdstip worden afgemaakt. Dan kan er ook weer goed verdoofd worden. Na de behandeling kan er napijn ontstaan. Dit kan soms een paar dagen duren. Het kan heel eenvoudig bestreden worden met gewone pijnstillers. Bij voorkeur gebruik je Paracetamol. Dit is zonder recept verkrijgbaar drogist of apotheek.

“Ik mocht bij drs. R. Gravemaker langskomen voor een spoedbehandeling aan mijn ontstoken kies. Nadat ’s ochtends mijn tandarts mij de mededeling gaf dat zij mijn kies niet kon behandelen, de ontsteking het weekend voort zou duren en ik door zwelling slikklachten zou kunnen krijgen verscheen er een donkere wolk boven mijn hoofd. Dr. Koster zou haar best doen om zo snel mogelijk een afspraak te regelen met een tandarts die de beschikking heeft over een microscoop. Nadat u mij allerhartelijkst had begroet kwam het zonnetje weer tevoorschijn. Het was een hele operatie zo vlak voor het weekend maar wel een geslaagde! Heb een beetje napijn gehad maar ben nu klachten vrij.” ~ Anoniem | Soort behandeling: Spoedbehandeling. Cijfer 9.5

Veel gestelde vragen (FAQ)

Wat is een tandarts / endodontoloog?

wortelkanaalbehandelingwat-is-een-endodontoloog Een endodontoloog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in het uitvoeren van bijzondere behandelingen aan het wortelkanaal en de tandzenuw. Daarvoor heeft de endodontoloog een opleiding van drie jaar gevolgd na het afronden van de studie tandheelkunde. De endodontoloog voert over het algemeen de meer complexe wortelkanaalbehandelingen uit. Ook kan de endodontoloog kleine chirurgische ingrepen uitvoeren aan de tandwortel. Een endodontoloog is dus een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen, de behandeling van tandletsels en alles wat met de zenuw van uw tanden en kiezen te maken heeft.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

De maximale tandheelkundige tarieven worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze tarieven gelden voor alle in Nederland werkzame tandartsen. Hoeveel een wortelkanaalbehandeling kost is vooraf niet exact aan te geven. Na een eerste consult kan jouw tandarts de kosten voor de behandeling bepalen. Deze kosten zijn gebaseerd op hoe gecompliceerd de behandeling is en indien deze hoger zijn dan een bedrag van € 250,- zal de tandarts een begroting voor je maken. Niet iedere tandheelkundige verrichting wordt door jouw zorgverzekeraar volledig vergoed. Je kunt met behulp van de tariefcodes en de polisvoorwaarden nagaan wat jouw verzekering vergoedt. Bij eventuele vragen hierover kun je contact opnemen met jouw zorgverzekeraar.

Download de tarievenlijst 2020 via de volgende link: KNMT Tarievenlijst & Algemene Bepalingen 2020. In deze bijlage vind je de verschillende verrichtingen met de juiste codes en bijbehorende maximumtarieven. Deze tarieven gelden voor behandelingen vanaf 1 januari 2020.

Je ontvangt de rekening van Infomedics

In onze praktijk geven wij je graag alle aandacht en goede zorg. Daarom werken wij samen met Infomedics voor het versturen en innen van onze rekeningen. Dit betekent dat je een rekening voor de zorg krijgt van Infomedics.

Vergoeding van uw zorgverzekeraar
Als jouw zorgverzekeraar een gedeelte van uw rekening vergoedt, staat dit duidelijk op de rekening. Wat overblijft betaal je aan Infomedics. Heb je een vraag over de hoogte van de vergoeding op de rekening? Neem dan contact op met jouw zorgverzekeraar. Staat er geen vergoeding op de rekening? Betaal dan alles aan Infomedics en controleer daarna of je de rekening nog kunt indienen bij uw zorgverzekeraar.

Regel het online!
Op de website van Infomedics kun je veel zaken rondom de betaling van de factuur snel en eenvoudig regelen, denk bijvoorbeeld aan:

  • Status van uw betaling controleren
    Ga naar infomedics.nl. Je treft de rekeningchecker direct bovenaan de webpagina aan. Vul het betalingskenmerk (cijferreeks) in die op de rekening staat en controleer of de rekening is betaald. Als dit niet het geval is kun je direct betalen via iDEAL.
  • Betalingsregeling treffen. Infomedics hanteert een betalingstermijn van 30 dagen. Lukt het niet om op tijd te betalen, dan kun je kosteloos uitstel van betaling aanvragen. Ook kun je tegen kosten een betalingsregeling treffen. Online vind je ook meer informatie over het Infomedics Betaalplan.
  • Veelgestelde vragen bekijken. Als je een vraag hebt, kun je het antwoord daarop meestal vinden via veelgestelde vragen. Anders kun je altijd contact opnemen met de Servicedesk van Infomedics.

Heb je toch nog een vraag? Bel dan met de Servicedesk van Infomedics via telefoonnummer 036–2031900 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur).

Wat gebeurt er met jouw gegevens?
Om rekeningen snel en correct te kunnen verwerken, delen wij jouw gegevens met Infomedics. Infomedics doet er alles aan om jouw gegevens maximaal te beveiligen, uiteraard voldoen zij aan alle geldende wetten en regels rondom privacybescherming. Informatie over hoe Infomedics omgaat met de bescherming van privacygevoelige informatie kun je nalezen via www.infomedics.nl.

Betalingsvoorwaarden Infomedics
In opdracht van ons verstuurt en incasseert Infomedics rekeningen voor de zorg die je hebt gehad. Infomedics voldoet hierbij uiteraard aan alle (privacy) wet- en regelgeving, zowel de regels die van toepassing zijn op ons als zorgaanbieder, als aan de regels die vanuit de wet gelden voor Infomedics.

Wat zijn de belangrijkste betalingsvoorwaarden van jouw rekening van Infomedics?

  • Infomedics mag, als dit mogelijk is, jouw rekening declareren bij je zorgverzekeraar. Je ziet een eventuele vergoeding altijd terug op de rekening.
  • Infomedics verwacht dat je de rekening betaalt vóór de vervaldatum zoals vermeld op de rekening.
  • Als je de rekening niet voor de vervaldatum heeft betaald, dan bent je in verzuim zonder dat daarvoor een nadere ingebrekestelling is vereist. Omdat je het uiteraard vergeten kunt zijn, krijgt je een herinnering waarbij je wordt gevraagd de rekening alsnog te voldoen, binnen 15 dagen nadat je deze hebt ontvangen. Mocht de betaling binnen deze gestelde datum uitblijven, dan brengt Infomedics rente en incassokosten in rekening.
  • Infomedics mag jouw betaling eerst in mindering brengen op de incassokosten, vervolgens op de in rekening gebrachte rente en tenslotte op het oorspronkelijke bedrag van de rekening.
  • Houd er rekening mee dat, wanneer je een klacht indient of zich inschrijft bij een andere zorgaanbieder, de rekening uiteindelijk nog steeds betaald moet worden. Jouw betalingsverplichting kan hierdoor niet worden opgeschort.

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?

Dat hangt af van de polis die je hebt afgesloten en de zorgverzekeraar die je hebt. De behandeling zit in elk geval niet in de basisverzekering, en een aantal verzekeraars vergoeden iets uit de aanvullende tandheelkundige verzekering. Het beste is om van tevoren bij jouw zorgverzekeraar te vragen wat er van de behandeling wordt vergoed, dan weet je waar je aan toe bent.

Hoe maak ik een afspraak?

Als je door je tandarts geadviseerd bent om jouw pijnklacht te laten behandelen door een gespecialiseerde tandarts (endodontoloog/endodontist), dan willen wij je uiteraard graag helpen. Voordat we een afspraak met je kunnen maken willen wij wel graag wat meer van jou en jouw pijnlijke tand of kies weten. Van jouw tandarts ontvangen we per mail graag jouw röntgenfoto’s en zijn klinische bevindingen. Als wij alle gegevens hebben nemen wij direct contact met je op voor de behandeling. Het intakegesprek kan meestal binnen enkele dagen plaatsvinden. Wil je graag dat wij helpen om deze gegevens te ontvangen van je tandarts, neem dan direct contact op, dan kunnen we de opties bespreken.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom van 1 tot 2 uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken. Soms moet je een aantal keren terugkomen.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk. Eventuele napijn kan eenvoudig bestreden worden met gewone pijnstillers.

Verkleurt een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan je tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag je tandarts om advies.

Geeft een wortelkanaalbehandeling napijn?

Na het reinigen van de wortelkanalen kun je eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. Je kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.

Kan een wortelkanaalbehandeling bij iedere tand of kies worden uitgevoerd?

Soms kan jouw tandarts geen wortelkanaalbehandeling uitvoeren, omdat er bijkomende problemen zijn. Het kan voorkomen dat de tand of kies moet worden verwijderd. Met je tandarts kun je de mogelijke oplossingen bespreken voor de vervanging van jouw verloren tand of kies. Denk bijvoorbeeld aan een brug.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt de tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.

Maak een Afspraak

Bel 0206235550 of mail met de praktijk om een afspraak te maken. Omdat ik begrijp dat je te allen tijde snel geholpen wilt worden zijn er zeer korte wachttijden en zelfs directe hulp bij acute pijnklachten.

Naar Contact

Aangesloten bij de volgende praktijken & verenigingen