Ik ben Endodontoloog, een moeilijk woord en wat is / wat doet een Endodontoloog eigenlijk?

endodontoloog-ronald-gravemaker-amsterdam

Endodontoloog

Een endodontoloog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in het uitvoeren van bijzondere behandelingen aan het wortelkanaal en de tandzenuw. Daarvoor heeft de endodontoloog een opleiding van drie jaar gevolgd na het afronden van de studie tandheelkunde. De endodontoloog voert over het algemeen de meer complexe wortelkanaalbehandelingen uit. Ook kan de endodontoloog kleine chirurgische ingrepen uitvoeren aan de tandwortel. Een endodontoloog is dus een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen, de behandeling van tandletsels en alles wat met de zenuw van jouw tanden en kiezen te maken heeft.

Endodontoloog & Endodontologie, wat is dat?

Het vakgebied van een endodontoloog of specialist in de endodontologie bestaat uit de diagnostiek, etiologie, preventie en behandeling van het binnenste gedeelte van de kies en de wortelkanalen ook wel met de medische term pulpa genoemd. De pulpa bevat het levende gedeelte van de kies of tand en bestaat uit o.a. uit bloedvaten en zenuwweefsel. Tot het vakgebied behoort ook de restauratieve technieken zoals de stiftopbouw maar ook het behandelen van verkleurde kiezen of tanden. In de praktijk wordt het behandelen van een infectie van de pulpa veelal gedaan door een wortelkanaalbehandeling. Het is een tandheelkundige bewerking van een zenuwkanaal.De wortelkanaalbehandeling dient zeer nauwkeurig en het liefst door een specialist uitgevoerd te worden. Heel belangrijk is het gebruik van de juiste desinfectie materialen en vijltjes. Het wortelkanaal wordt tot op de punt, het einde van het kanaal, volledig gereinigd. Daarna wordt het kanaal weer opgevuld, afgesloten, zodat de bacteriën niet opnieuw kunnen binnendringen en zo een volgende infectie kunnen veroorzaken.

Voor het opvullen van de kanalen worden meerdere materialen gebruikt, Guttapercha met een sealer (pasta), MTA of Propoints met een biokeramische sealer. MTA en Propoint met bio-keramische sealer zijn de nieuwe generatie wortelkanaalvulmaterialen met een hoge bio compatibiliteit. De bio-keramische sealer ondersteunt volgens meerdere onderzoeken het herstel van het bot rondom de wortel waar de infectie zit. Ik zal met je bespreken voor welk vulmateriaal gekozen wordt, mijn voorkeur gaat uit naar de nieuwe generatie materialen. Voor het vullen en herstel van de kies worden biologisch verantwoorde materialen gebruikt. Meer informatie over uw behandeling vind je bij: allesoverhetgebit.nl & nvve.com.

Ronald Gravemaker – specialist wortelkanaalbehandeling Amsterdam

Ronald Gravemaker – specialist wortelkanaalbehandeling Amsterdam: “Ik heb tandheelkunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. In 1984 startte ik mijn praktijk in Duitsland. Na 16 jaar ben ik toegetreden tot de maatschap van Qyom Tandartsengroep. Sinds 2000 heb ik mij gespecialiseerd in endodontologie. Ik heb o.a. studies gevolgd aan het Eastman Dental Institute in Londen en Endo-Plus Academie aan de universiteit van Keulen. In 2005 werd ik officieel Certified Member of the European Society of Endodontology.

Doordat mijn praktijk, midden in hartje Amsterdam ligt, waar ik mijn werkzaamheden uitvoer, ook tandartsen werken, gaat de samenwerking vlot en kun je dus snel worden geholpen”.

Volg je mij al, je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.

Meer weten? Lees het antwoord op veelgestelde vragen op deze pagina.


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamRonald Gravemaker is endodontoloog. Zijn praktijk ligt in hartje Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.