Oraal onderzoek bij ex-coronapatiënten heeft uitgewezen dat de meeste van de onderzochte COVID-19-patiënten blijvende schade houden aan de mond.

Ex COVID 19 Patiënten houden schade aan de mond

 

Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Dental Health hadden een overgrote meerderheid van COVID-19-patiënten restschade aan de mondholte tot ver na het klinische herstel. De meest voorkomende aandoeningen waren een abnormale verwijdering van de speekselklier met klachten van als een droge mond als gevolg en spierzwakte van de kauwspieren. Ook gezichtspijn en zenuwaandoeningen werden genoemd.

Onderzoek door tandartsen

Meer onderzoek is nodig. Volgens de auteurs van dit onderzoek zijn tandartsen goed-gepositioneerd om dergelijke onderzoeken te leiden om het verband tussen infectie en orale aandoeningen te verduidelijken. De conclusie: “Het tandheelkundige team kan zo bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de preventie en behandeling van COVID-19 en aan het vergroten van de wetenschappelijke kennis over deze relatief nieuwe ziekte”.

Coronabesmetting voorkomen

Een Coronabesmetting voorkomen is nog altijd belangrijk. Bescherm jezelf en anderen in jouw omgeving door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan zijn o.a.:

  • Was regelmatig je handen. Gebruik zeep en water of een alcoholhoudende handgel.
  • Houd een veilige afstand van mensen die hoesten of niezen.
  • Draag een mondkapje als afstand houden niet mogelijk is.
  • Raak je ogen, neus en mond niet aan.
  • Bedek je neus en mond met een papieren zakdoekje of met de binnenkant van de elleboog als je hoest of niest.
  • Blijf thuis als je je ziek voelt.
  • Neem contact op met de huisarts als je koorts krijgt, hoest en ademhalingsproblemen heeft.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Houdt 1,5 meter afstand van anderen.

 


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamZijn praktijk ligt in de Jordaan in het hart van Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.

Volg je mij al? Je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.

 

 

Bronnen:

 

#corona #tandarts #endodontoloog #gebit #tanden #tandenpoetsen #thuiswerken #covid #onderzoek #covid19 #rijksoverheid

 , ,