Moest je van je ouders vroeger ook weleens de colafles terugzetten in de koelkast en in plaats daarvan een glas water drinken? Dan dachten ze alleen maar aan je eigen belang. Af en toe een blikje frisdrank drinken is misschien niet zo erg, vooral als je daarna ook een glas water drinkt om je mond te spoelen. Maar als je veel frisdrank drinkt, hoe nadelig is dat voor je gebit? En is light frisdrank wel goed voor je tanden?

frisdrank slecht voor je tanden kleur

Frisdrank veroorzaakt gaatjes

Je tanden zijn kwetsbaar voor suikers in alle voedingsmiddelen en dranken die je consumeert. Als je frisdrank drinkt, baad je je tanden letterlijk in suikervloeistof.

Zelfs nadat je een slok frisdrank hebt doorgeslikt, blijft er een suikerachtig residu achter op (en tussen) je tanden. De bacteriën in je mond voeden zich aan deze overvloed aan suiker. Ze doen dit door zuren te produceren die in feite je tanden aantasten.

Na verloop van tijd kunnen deze zuren het glazuur op je tanden slijten. Het glazuur is de harde buitenste laag van een tand. Deze erosie kan het glazuur dunner en kwetsbaarder maken. Zwakker glazuur kan leiden tot meer gaatjes. Het kan zelfs een deel van het dentine blootleggen, de gevoelige middelste laag van de tand die de pulp in het midden bedekt.

Ook zoetstoffen in frisdrank die mogelijk niet specifiek als “suiker” op het ingrediëntenetiket worden vermeld, kunnen nog steeds je tanden beschadigen. Deze ingrediënten zijn o.a.:

 • Fructose-glucosestroop
 • Stroop
 • Dextrine
 • Honing
 • Moutsiroop
 • Verdampt rietsap

Is light frisdrank gezonder voor je tanden?

Misschien denk je dat het overschakelen van gewone frisdrank naar light frisdrank je tanden minder kan schaden.

Hoewel het altijd goed is om minder suiker te consumeren door te kiezen voor dranken die suikervrij of suikerarm zijn, is overstappen op light frisdrank echter geen magische oplossing omdat light frisdrank zeer zuur is. Deze dranken bevatten fosforzuur, citroenzuur of wijnsteenzuur, wat ook je tanden aantast.

Hoe kan ik de kans op tandbederf door frisdrank verkleinen?

Om de kans op tandbederf door frisdrank te verkleinen kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Verminder de hoeveelheid frisdrank die je drinkt
 • Hoe minder je tanden in contact komen met frisdrank, hoe minder ze worden blootgesteld aan de suiker en het zuur die tot tandbederf leiden. Dus als je elke dag frisdrank drinkt, is het misschien tijd om deze zoetigheid zoveel mogelijk in te ruilen voor water
 • Drink frisdrank met een rietje
 • Vervang frisdrank met water met bubbels. Bubbelwater met een smaakje bevatten geen toegevoegde zuren zoals citroen-, fosfor- of appelzuur en tasten het tandglazuur niet aan
 • Geef kinderen geen frisdrank
 • Drink zoveel mogelijk water, koffie en thee

Regelmatig poetsen, stoken en flossen

Een van de beste manieren om tandbederf en gaatjes te voorkomen, is door je tanden twee keer per dag ijverig te poetsen. Poets minimaal twee minuten lang, met een tandenborstel met zachte haren en fluoridetandpasta. En ja, je moet je tanden ook elke dag flossen en idealiter stoken of ragen om etensresten weg te halen dat vastzit in de nauwe ruimtes tussen je tanden.


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamZijn praktijk ligt in de Jordaan in het hart van Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.

Volg je mij al? Je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.

 

 , ,