In de mondzorg dragen wij de hele dag een mondkapje, dus waarom in de supermarkt niet?

Een mondkapje dragen in de supermarkt of winkel doe je om andere, meer kwetsbare, mensen te beschermen die wellicht zeer ernstig ziek kunnen worden door het virus. Gezien het belang voor heel veel mensen is het goed om de komende weken ook in de winkels er een te dragen. Dus kom op en doe mee! #ikdoemee #samentegencorona #corona #delenislief #ikdoewelmee #kanaalbehandeling

#ikdoemee mondkapje dragen

Moet ik een mondkapje dragen als ik naar buiten ga?

Dit is niet nodig. Alleen in sommige specifieke situaties kan het dragen van een niet-medisch mondkapje van meerwaarde zijn. Daarom is een niet-medisch mondkapje sinds 1 juni 2020 verplicht in het openbaar vervoer, in het vliegtuig en in touringscars (dit geldt niet voor stations, perrons en haltes)voor reizigers van 13 jaar en ouder en OV-medewerkers. Dit is een mondkapje dat niet in de zorg wordt gebruikt. Lees de instructies voor het gebruik van niet-medische mondkapjes.

Is een mondkapje geschikt voor kinderen onder de 3 jaar?

Nee, mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

Waar kan ik een niet-medisch mondkapje kopen?

U kunt een niet-medisch mondkapje bijvoorbeeld kopen bij de drogist, supermarkt, warenhuis of webshop. U kunt wegwerp mondkapjes kopen voor eenmalig gebruik. U kunt ook een niet-medisch mondkapje van textiel kopen dat gewassen en hergebruikt kan worden.

U kunt een niet-medisch mondkapje ook zelf maken. Bekijk de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje.

Lees de veelgestelde vragen over het maken, gebruik en onderhoud van mondkapjes.

Beschermt een niet-medisch mondkapje mij tegen het coronavirus?

Nee, een niet-medisch mondkapje beschermt niet uzelf. Een mondkapje kan de mensen rond u beschermen als u het zorgvuldig draagt en gebruikt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is altijd een aanvulling op de geldende hygiënemaatregelen.

Wat is het verschil tussen een medisch mondmasker en een niet-medisch mondkapje?

Medische mondmaskers, zoals een FFP2-masker of chirurgisch mondmasker IIR, moeten voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Medische mondmaskers zijn geschikt voor gebruik in de zorg.

U kunt niet-medische mondkapjes kopen of maken, zodat medische mondmaskers beschikbaar blijven voor de zorg. Een niet-medisch mondkapje draagt u niet ter bescherming van uzelf. Het mondkapje kan bij goed gebruik het risico verkleinen dat druppels uit mond en neus worden verspreid naar de omgeving. Het is geen vervanging van, maar een aanvulling op de geldende hygiënemaatregelen.

Mondkapjes op- en afdoen

Hoe zet ik het mondkapje op?

Was uw handen met water en zeep voordat u het niet-medisch mondkapje opzet. Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant niet aan. Zorg dat het goed aansluit op het gezicht en de neus, mond en kin bedekt.

Wat doe ik als ik de elastieken van het mondkapje niet goed achter mijn oren kan bevestigen?

Gebruik in dat geval een niet-medisch mondkapje dat met een lint of twee elastieken achter het hoofd omgebonden kan worden. Bij een mondkapje met twee elastieken achter het hoofd, is het ook mogelijk om één elastiek achter het hoofd langs te maken.

Hoe zet ik het mondkapje af?

Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje af te zetten. Raak de binnenkant van het niet-medisch mondkapje en uw gezicht (ogen, neus en mond) niet aan. Was uw handen met water en zeep nadat u het niet-medisch mondkapje heeft afgezet.

Wat moet ik doen na het afzetten van het mondkapje?

Na afdoen van het mondkapje is handhygiëne nodig. Zie voor handenwassen de RIVM-instructie. Zorg bij het afzetten dat u niet de binnenkant van het mondkapje of uw gezicht (ogen, neus en mond) aanraakt.

Wat moet ik met mijn mondkapje doen na gebruik?

Heeft u een wegwerp niet-medisch mondkapje of plastic handschoenen gebruikt voor eenmalig gebruik? Of is uw zelfgemaakte mondkapje kapot of versleten? Dan kunt u dit bij het restafval, in de grijze container gooien. Ook wegwerphandschoenen horen bij het restafval. U kunt ook (katoenen) niet-medische mondkapjes kopen of zelf maken. Deze kunnen gewassen en hergebruikt worden.

Lees ook: Corona preventief aanpakken

Bron Rijksoverheid

 


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamZijn praktijk ligt in de Jordaan in het hart van Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.

Volg je mij al? Je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.

 

 ,