Een van de leukste films die ik mij kan herinneren is Uncle Buck uit 1989; met een fantastische – en veel te vroeg overleden – John Candy in de hoofdrol. Uncle Buck (John Candy) wordt gevraagd als kinderoppas door zijn broer Bob, want de vader van Cindy, Bobs vrouw, heeft een hartaanval gehad. Buck is een asociale, lompe man van veertig. Hij is vriendelijk en bedoelt alles goed, maar hij pakt alles verkeerd aan. Toch heeft hij een hart van goud.

tanden-poetsen-kinderen

Uncle Buck – did you brush your teeth?

Een grappige scene in de film is tijdens het avondritueel wanneer de kinderen naar bed moeten. Uncle Buck vraagt: “Did you actually brush your teeth or did you just run your toothbrush under the faucet?”

 

Als je jonge kinderen hebt dan weet je hoe lastig het kan zijn om kinderen te leren tanden poetsen. Maar een goede tandenpoetsritueel is erg belangrijk. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Maar ze poetsen nog niet overal even goed. Goed tandenpoetsen moet een kind leren. Daarom is het belangrijk om de tanden en kiezen bij kinderen tot ongeveer 10 jaar ten minste 1 keer per dag na te poetsen, ook als je kind elektrisch poetst.

Met het napoetsen maak je duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is en wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Uiteraard blijft het belangrijk om het tandenpoetsen te blijven controleren na het 10e jaar.

Hoe maak je poetsen leuk?

Tanden poetsen is iets dat je moet doen en het hoort bij het dagelijks ritueel. Om het leuk te maken, kun je een liedje zingen met je kinderen. Om onze kinderen Engels te leren, zongen wij liedjes van 123KidsTV. 123KidsTV heeft ook een leuk liedje over tandenpoetsen geschreven.

Poets 2x per dag 2 minuten

Het is voor iedereen, dus ook voor (kleine) kinderen, belangrijk om twee keer per dag twee minuten de tanden te poetsen. Poets ‘s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan. Poets bij kleine kinderen ’s morgens en ’s avonds (na). Laat je kind ook zelf zijn tanden poetsen, hij moet het natuurlijk wel leren! Laat kinderen als ze eraan toe zijn bijvoorbeeld ’s morgens alleen poetsen en poets ze ‘s avonds na.

Tandenpoetsen bij kinderen, waarmee doe je dat?

Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop met zachte haren. Zo kom je overal makkelijk bij. Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen. Er zijn speciale elektrische tandenborstels en opzetborstels voor kinderen. Die zijn kleiner en daarom geschikt voor de kindermond. Poetsen met een elektrische tandenborstel is niet beter maar kan bijdragen aan de motivatie om het gebit goed te verzorgen. Kies een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt voor de versterking van het glazuur.

Voor kinderen tot en met 4 jaar zijn er speciale peutertandpasta’s. Hierin zit minder fluoride. Gebruik voor kinderen vanaf 5 jaar fluoridetandpasta voor volwassenen. Je kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).

Bron: Ivoren Kruis
Bron: Wikipedia