Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat onze mondgezondheid in relatie staat tot onze algemene gezondheid. De conclusie is, dat een ongezonde mond je weerstand – oftewel je immuunsysteem – vermindert, wat zeer nadelig is voor de gezondheid.

mondgezondheid en je immuunsysteem

 

De meest voorkomende mondziektes zijn gaatjes (cariës) en tandvleesontsteking (gingivitis en parodontitis). Hoewel deze mondziektes door bacteriën veroorzaakt worden, als gevolg van een slechte mondgezondheid, is bij tandvleesontsteking ook het immuunsysteem betrokken.

Bacteriën, mondziektes en je immuunsysteem

Een mond zit vol bacteriën. Er zijn meer dan 700 soorten mondbacteriën bekend. Een groot deel is betrokken bij het ontstaan van parodontitis. De meest onderzochte met bewezen schadelijk effect – ook op de algemene gezondheid – zijn Porphyromonas gingivalis (P.g) en Aggregatibacter actinomycetemcomitans (A.a.).

mondgezondheid-immuunsysteem

Ontstoken tandvlees: gingivitis en parodontitis

Gezond tandvlees ligt stevig om de tanden heen en heeft een roze kleur. Gezond tandvlees bloedt niet bij het tanden poetsen, tandenstoken of eten. Door slechte gebitsreiniging kan tandplak tussen de tanden en het tandvlees gaan nestelen. Hierdoor ontstaat een pocket, deze is in gezonde toestand 1 tot 3 millimeter diep.

Ontstoken tandvlees (gingivitis) ontstaat door bacteriën die aanwezig zijn in de tandplak die zich op de rand van het tandvlees nestelt. Deze bacteriën geven toxische stoffen af, waardoor het tandvlees gaat irriteren. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd. Indien het tandvlees in deze fase onbehandeld blijft, bestaat er een mogelijkheid dat de ontsteking overgaat naar parodontitis. Parodontitis heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Ook als je een gaatje hebt, een afgebroken tand, of loszittende vullingen, kunnen bacteriën in het weefsel komen en kan je tand gaan ontsteken.

Volgens microbioloog Jan Maarten van Dijl hangt parodontitis ofwel tandvleesontsteking samen met andere ziektes, zoals reuma, diabetes, hart- en vaatziekten en zwangerschapscomplicaties. Het is daarom ook van groot belang om parodontitis te behandelen omdat het een effect kan hebben op je hele gezondheid.

Wanneer je ontstoken tandvlees hebt, teruggetrokken- of bloedend tandvlees, of een ontstoken en geïnfecteerde tandzenuw moet je behandeld worden door een tandheelkundig specialist. Een tandvleesontsteking gaat namelijk niet vanzelf over.

Om mondziektes te voorkomen is een goede mondhygiëne zeer belangrijk. Met een gezond en goed verzorgd gebit, zorg je ervoor dat de bacteriën zo weinig mogelijk schade in de mond kunnen veroorzaken.

Tips voor een goede mondhygiëne

  • Poets twee keer per dag met een fluoridepasta
  • Reinig goed tussen tanden en kiezen met bijvoorbeeld tandenstokers en ragers
  • Bezoek minimaal een keer per jaar de tandarts voor een controle om je tanden te laten controleren
  • Heb je veel last van tandplak of tandsteen, laat je tanden jaarlijks schoonmaken door een gecertificeerde mondhygiënist
  • Eet gezond en beperk het gebruik van alcohol, sigaretten en suiker

Lees ook: Kinderen en tanden poetsen. Zo maak je het leuk.

 

Bronnen:


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamZijn praktijk ligt in de Jordaan in het hart van Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.

Volg je mij al? Je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.

 

 ,