Een wortelkanaalbehandeling – wat is dat nu eigenlijk? Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld en dat zal ik je eens uitleggen. Te beginnen met het woord wortelkanaalbehandeling. Dit is een eigenlijk een ander woord voor zenuwbehandeling.

wortelkanaalbehandeling-wat-is-dat-ronald-gravemaker

Gevoelige tanden

Voelen je tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn dat er sprake is van een ontsteking. Door tandbederf of door een lekkende vulling kan jouw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op je tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor.

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat je ziet. De wortels zie je niet. Die zitten onder je tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Wortelkanaalbehandeling verdoving

De tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar je kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. Je merkt een kaakbot ontsteking bij het dichtbijten. De tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hierdoor heb je geen pijn. Als de zenuw helemaal afgestorven is, is een verdoving niet altijd nodig. Vaak maakt je tandarts een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij / zij een goede controle over het verloop van de behandeling. Je tandarts maakt eerst je tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij / zij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij / zij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts je tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Wortelkanaalbehandeling voorkomen

Om een wortelkanaalbehandeling te voorkomen raad ik je aan om te proberen elk jaar op controle te komen. Tijdens de controle kunnen we gaatjes in een vroeg stadium ontdekken en behandelen en zo wordt de kans op een wortelkanaalbehandeling verkleind. Regelmatig poetsen (twee keer per dag) met bij voorkeur een elektrische tandenborstel raad ik aan en vergeet ook niet te flossen en te rijgen. Een gezond gebit hoort bij een gezond lichaam.

Meer weten? Lees het antwoord op veelgestelde vragen op deze pagina.


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamRonald Gravemaker is endodontoloog. Zijn praktijk ligt in hartje Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.