Door de coronacrisis is het fenomeen ‘beeldbellen’ gemeengoed geworden. Omdat een consult op de praktijk niet altijd mogelijk is vanwege de coronamaatregelen, speel ik met de gedachte om een maandelijkse online consult aan te bieden. Mits hier interesse voor is. Een online consult biedt de mogelijkheid om een professional te raadplegen.

Is een online consult iets voor jou? Laat het mij weten via info@kanaalbehandeling.nl. Als blijkt dat er genoeg interesse voor is, dan willen we dit gaan implementeren.

online consult is voor jou

Beeldbellen met patiënten

Beeldbellen biedt de mogelijkheid om contact te hebben met een patiënt zonder fysieke aanwezigheid. Handig in tijden van corona, maar ook daarna. Ook mondzorgverleners gingen er de afgelopen maanden mee aan de slag. Ze zien er toekomst in.

Aan het begin van de coronacrisis verruimde de Nederlands Zorgautoriteit (NZa) de regels voor het leveren van zorg op afstand. Daaronder valt ook video- of beeldbellen. Een mondzorgverlener mag voor zorg op afstand de bestaande prestatie in rekening brengen als deze zorg inderdaad op afstand uitvoerbaar is. De betreffende prestatie op afstand moet wel dezelfde inhoud hebben als de fysieke prestatie. Zo kunnen onder meer probleemgerichte consults en beugelconsulten op afstand worden gehouden.

Directe beeldverbinding

Bij videobellen, beeldbellen of een online consult heeft een zorgverlener rechtstreeks contact met de patiënt via een directe beeldverbinding, waardoor beiden elkaar kunnen zien en tegelijkertijd met elkaar kunnen praten. Deze technologie biedt de zorgsector een aantal mogelijkheden. Zo kan ze gebruikt worden voor het consulteren van een arts, het stellen van een diagnose en het begeleiden, behandelen en monitoren van een patiënt. Ook kan het een instrument zijn om voorlichting en preventie te geven.

Vanzelfsprekend kan niet alles via beeld- of videobellen worden aangepakt, het hangt af van de soort aandoening of probleem. Tijdens een beeldcontact kan ook blijken dat de problematiek van dien aard is, dat alsnog een afspraak voor een fysieke ontmoeting tussen zorgverlener en patiënt moet worden gemaakt.

Veiligheid in acht nemen

Voor een online consult met een patiënt geldt dat de nodige zorgvuldigheid en veiligheid in acht moet worden genomen. Zo moet worden voldaan aan de normen/eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die onder meer stelt dat de privacy van de gebruikers gewaarborgd moet zijn. Ook moeten passende technische en organisatorische maatregelen genomen zijn zodat bijvoorbeeld internetcriminaliteit geen kans kan krijgen.

Bron: Beeldbellen met patiënten: coronacrisis triggert de mondzorg op KNMT.NL

 


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamZijn praktijk ligt in de Jordaan in het hart van Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.

Volg je mij al? Je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.