Een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in de Journal of Clinical Periodontology (JCP) van de European Federation of Periodontology (EFP) toont aan dat parodontitis verband houdt met COVID-19-complicaties.

Periodontitis en COVID-19 complicaties

 

Periodontitis of Parodontitis is een ontsteking van de weefsels rondom de tand. Het is een bacteriële infectieziekte die ontstaat door ontstoken tandvlees oftewel gingivitis.

In mijn vorige blog scheef ik over mondgezondheid en ons immuunsysteem. Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat onze mondgezondheid in relatie staat tot onze algemene gezondheid. De conclusie is, dat een ongezonde mond je weerstand – oftewel je immuunsysteem – vermindert, wat zeer nadelig is voor de gezondheid.

Deze studie over parodontitis en COVID-19 complicaties, waarbij meer dan 500 patiënten betrokken waren, toonde aan dat parodontitis geassocieerd was met een hoger risico op opname op de intensive care (ICU), de behoefte aan beademing en overlijden bij COVID-19 patiënten.

Schokkende cijfers

Sterker nog; uit het onderzoek bleek ook dat COVID-19-patiënten met parodontitis 3,5 keer meer kans hadden om op de intensive care te worden opgenomen, 4,5 keer meer kans hadden om kunstmatige beademing nodig te hebben en bijna negen keer meer kans hadden om te overlijden in vergelijking met mensen zonder tandvleesaandoeningen.

In het onderzoek waren 568 COVID-19 patiënten betrokken die waren gediagnosticeerd tussen februari en juli 2020. Hiervan hadden er 40 complicaties (opname op de IC, beademingsvereiste of overlijden). Er werd informatie verzameld over tandvleesaandoeningen en andere factoren die mogelijk verband houden met de COVID-19-complicaties, waaronder o.a. Body Mass Index (BMI), roken, astma, hartaandoeningen, diabetes en hoge bloeddruk.

Van de 258 patiënten die parodontitis hadden, ondervonden 33 patiënten COVID-19-complicaties, terwijl slechts zeven van de 310 patiënten (zonder parodontitis) complicaties vertoonden.

Lees het volledige artikel op de website van de European Federation of Periodontology via deze link < https://www.efp.org/news-events/news/jcp-study-shows-that-periodontitis-is-linked-to-covid-19-complications-30539/ >. Lees de case study via deze link

Mondzorg ‘kan het risico verminderen’
Hoewel meer onderzoek nodig is, is het bewezen dat een goede mondhygiëne zeer belangrijk is voor de gezondheid. Met een gezond en goed verzorgd gebit, zorg je ervoor dat de bacteriën zo weinig mogelijk schade in de mond kunnen veroorzaken. In het licht van dit onderzoek is voorkomen zeker beter dan genezen.

Bronnen


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamZijn praktijk ligt in de Jordaan in het hart van Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.

Volg je mij al? Je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.