Ben jij bang voor naalden? Als je angst hebt voor prikken, oftewel prikangst, is er meestal niets aan de hand. Totdat het moment komt dat je een medische behandeling nodig hebt waarbij een naald gebruikt moet worden.

5 tips om van je prikangst af te komen

Angst voor prikken of prikangst, wat kun je ertegen doen?

Ben jij bang voor naalden? Als je angst hebt voor prikken, oftewel prikangst, is er meestal niets aan de hand. Totdat het moment komt dat je een medische behandeling nodig hebt waarbij een naald gebruikt moet worden. Bijvoorbeeld voor een bloedafname, een tandartsbezoek of een wortelkanaalbehandeling. Of een vaccinatie of andere medische behandelingen. Dan steekt die angst weer zijn kop op.

Niemand vindt het leuk om geprikt te worden. Prikangst is een angst waar veel volwassenen en ook kinderen mee te maken hebben. De angst is soms zo groot dat iemand een noodzakelijke medische behandeling vermijdt. Met alle risico’s van dien. Maar wat kun je doen tegen prikangst?

Prikangst overwinnen

Wanneer iemand zich absoluut niet wil laten prikken, spreken we over een fobie. Maar een angst is meestal goed te overwinnen. Het is belangrijk om van tevoren je gevoelens te bespreken met de specialist. Dan kan hij of zij maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door rustig de tijd te nemen en je te laten ontspannen.

Soms is “voorverdoven” ook mogelijk. Bijvoorbeeld, voor de behandeling van een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk om met een fijn naaldje het te verdoven gebied eerst oppervlakkig te verdoven om daarna pas de “echte” verdoving toe te dienen. Je voelt dan feitelijk bijna niets van de verdoving zelf.

Tips bij prikangst

  • Deel je angst: bespreek je angst met de specialist
  • Kijk weg: wegkijken als je een prik krijgt, het helpt echt
  • Ontspannen: haal een paar keer rustig en diep adem (tot je buik)
  • Ben je gelovig? Doe een schietgebed
  • Zoek afleiding: focus op een punt in de kamer en adem diep en rustig door
  • Therapie: als je angst zo groot is dat we kunnen spreken van een fobie, helpt het om professionele hulp in te schakelen om ermee om te gaan

Heb jij angst voor naalden en dit overwonnen? Hoe heb je dat gedaan? Laat het ons weten.


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamZijn praktijk ligt in de Jordaan in het hart van Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.

Volg je mij al, je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.

 ,