Wist je dat vet eten goed is voor een gezonde mond? Onderzoek heeft uitgewezen dat Omega 3 een gezond vetzuur is met een ontstekingsremmende werking. En verrassend genoeg ook een ondersteuning is voor een goede mondgezondheid

vet eten voor een gezonde mond

 

Voor hun afstudeeronderzoek aan de Hogeschool Utrecht deden studenten Mondzorgkunde Thirza Bustraan en Rachelle Lans literatuuronderzoek naar het verband tussen Omega-3 en mondgezondheid waaruit blijkt dat een Omega 3 rijk dieet een ontstekingsremmende werking heeft in de mond waarbij er een verminderd risico op parodontitis blijkt te zijn.

Patatje mayo?

Vet eten… Betekent dit dat we dus massaal aan de patat met mayonaise mogen? Nee, dat nou ook weer niet. Hoewel een patatje mayo op zijn tijd erg lekker is.

Er bestaan twee soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten worden vaak slechte vetten genoemd, onverzadigde vetten als goede vetten. Omega 3 en Omega 6 zijn onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten hebben een positief effect op je lichaam: ze verlagen namelijk het slechte cholesterol in je lichaam. Voeding rijk aan Omega 3 vetzuren, die een goede mondgezondheid ondersteunen zijn:

• Groene bladgroenten
• Oliën zoals walnootolie en lijnzaadolie
• Schaal- en schelpdieren
• Noten zoals Walnoten, Pecannoten en Cashewnoten
• Vette vis (o.a. haring, makreel, tonijn en zalm)
• Visolie

Eet meer vis

De conclusie van het onderzoek van de twee studenten wijzen uit dat er aanwijzingen zijn dat een voeding rijk aan Omega-3 vetzuren de kans op cariës verkleint. Er zijn ook aanwijzingen dat specifieke vetzuren van de Omega-3 familie effectief zijn bij parodontitis. Ons advies? Eet meer vis. Dat is zeker geen straf.


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamZijn praktijk ligt in de Jordaan in het hart van Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.

Volg je mij al? Je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.