Dat een goede voeding – veel vezels, groenten en fruit –goed is voor lijf en leden, is algemeen bekend. Maar wist je dat het eten van vezels ook een positief gezondheidseffect heeft bij parodontale ontsteking?

2021.09.17 blog kanaalbehandeling september 2021 kl

Voedingsvezels en de algemene gezondheid

Met betrekking tot de algemene gezondheid worden aan voedingsvezels in het bijzonder verschillende gezondheid bevorderende eigenschappen toegeschreven. Vezels zorgen ervoor dat je darmen goed werken en houden je bloedsuikerspiegel op pijl, doordat koolhydraten langzamer in het bloed opgenomen worden en helpen mee aan een goede spijsvertering. Ze zijn daarom van bijzonder belang om voeding gerelateerde ziekten tegen te gaan zoals overgewicht en obesitas, diabetes mellitus type 2, stofwisselingsklachten (metabool syndroom), ziektes van hart of bloedvaten en darmkanker (colorectale tumoren).

Vezels tegen parodontale ontsteking

Voedingsvezels hebben niet alleen een positief gezondheidseffect om de genoemde ziekten te bestrijden. Uit een studie is gebleken dat een vezelrijke dieet een positief effect heeft bij parodontale ontsteking. Meer over de studie en de bevindingen kun je lezen via deze link.

Vezelrijk dieet

Vezels vind je in planten en etenswaar dat van planten is gemaakt. Vlees en kaas bijvoorbeeld, bevatten geen vezels. De volgende voedingsmiddelen zijn een goede bron van vezels:

  • Volkorenbrood en roggebrood (bruinbrood bevat geen vezels)
  • Havermout en muesli
  • Peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten
  • Groenten zoals rauwkost, kool en sperziebonen
  • Fruit in het algemeen en rode bessen
  • Noten
  • Aardappelen

Samenvatting

Kort samengevat: Patiënten met gingivitis en/of parodontitis worden geadviseerd een vezelrijk dieet te volgen met volle granen, groenten, fruit, noten en peulvruchten, evenals het vermijden van bewerkte en vezelarme voedingsmiddelen (zoals suiker, sappen of witte bloem) en een vermindering van dierlijke producten. Deze aanbeveling zou de parodontale en algemene gezondheid kunnen verbeteren.

 


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamZijn praktijk ligt in de Jordaan in het hart van Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.
 

Volg je mij al? Je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.

 

Bronnen