Een zere kies of tand tijdens het kauwen? Een kloppende pijn in je kies? Of gevoeligheid tijdens het eten en drinken? Kiespijn is zeer vervelend. Het kan je dagelijkse bezigheden enorm negatief beïnvloeden en zorgen voor een slechte nachtrust. Kiespijn is een teken van jouw lichaam dat er een probleem is dat opgelost moet worden. Wat is de oorzaak van een zere kies, hoe kan het behandeld worden en hoe kun je een zere kies voorkomen?

2021.06.03 blog kanaalbehandeling zere kies kleur

 

Zere kiezen door tandenknarsen

Tandenknarsen of klemmen met de tanden kan ook kiespijn veroorzaken. De pijn wordt in dit geval door de patiënt ervaren als een ontstoken kies, maar is dat eigenlijk niet. Tandenknarsen is vaak een uiting van stress. Door de coronapandemie zien tandartsen steeds meer gevallen in de praktijk. De tandarts kan de patiënt helpen door een bitje aan te meten. Dit is een opbeetplaat of splint gemaakt van kunsthars, dat over de tanden en kiezen past en het gebit zo beschermt tegen slijtage. Door het dragen van het plaatje, verdwijnt de pijn.

Zere kies of tand door ontsteking

Verschillende oorzaken kunnen voor kiespijn zorgen, bijvoorbeeld doorkomende verstandskiezen, oorontsteking, kaakholteontsteking of een ontstoken kies. Maar ook een slechte gebitshygiëne – te weinig poetsen, ragen en tanden stoken – kunnen de oorzaak zijn van een zere kies.

Zeker kies of tand door teruggetrokken tandvlees

Een ander, veel voorkomende oorzaak van tand- of kiespijn, is teruggetrokken tandvlees. Dit kan komen door ontstoken tandvlees, maar ook door te hard te poetsen. Tanden en kiezen kunnen in dit geval zeer gevoelig worden voor het nuttigen van koude en warme voedingsmiddelen of vloeistoffen.

Zere kies of tand als gevolg van een gaatje

Alle enge ontstekingen ten spijt ontstaat kiespijn meestal als gevolg van een gaatje in het gebit, ook wel cariës genoemd. Eerst wordt de tand gevoelig voor koude en later voor warmte. Vervolgens gaat het over in een hevig kloppende pijn (meestal ’s nachts). De tand zal dan ook gevoelig worden bij het bijten. Het binnenste van de tand is dan ontstoken. Bij vroeg ingrijpen kan een wortelkanaalbehandeling voorkomen worden.

Kiespijn behandelen

Heb je kiespijn, dan moet je je laten behandelen door een tandarts. Deze zal via een röntgenfoto de oorzaak van het probleem vaststellen en een behandelplan voorstellen.

Wortelkanaalontsteking

Kiespijn als gevolg van een wortelkanaalontsteking kan met een wortelkanaalbehandeling verhopen worden. Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt de tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd. Als een wortelkanaalbehandeling nodig is zal de behandeling van een wortelkanaal plaatsvinden onder lokale verdoving. Hierdoor heb je geen pijn. In geval van een acute ontsteking, soms in combinatie met abces (pus) is verdoving lastig. Meestal zal de behandeling op een later tijdstip worden afgemaakt. Dan kan er ook weer goed verdoofd worden.

Zere kies na wortelkanaalbehandeling

Na een wortelkanaalbehandeling kan er napijn ontstaan. Dit kan soms een paar dagen duren. Het kan heel eenvoudig bestreden worden met gewone pijnstillers. Bij voorkeur gebruik je paracetamol. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Daarna moet de pijn verminderen en uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Tips om een zere kies te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Met deze tips kun je een zere kies voorkomen:

  • Poets je tanden twee keer per dag voor twee minuten met fluoride tandpasta
  • Reinig je tanden met een rager, tandenstoker of flossdraad
  • Gebruik een niet te harde of zachte borstel
  • Koop elke drie maanden een nieuwe tandenborstel
  • Probeer tenminste twee uur tussen je eetmomenten in te lassen
  • Vermijd zure en zoete dranken
  • Bezoek je tandarts twee keer per jaar voor een controle

Lees ook: Kinderen en tanden poetsen. Zo maak je het leuk.

 


Ronald Gravemaker – Endodontoloog te Amsterdam

ronald-gravemaker-endodontoloog-amsterdamZijn praktijk ligt in de Jordaan in het hart van Amsterdam, waar hij samenwerkt met een team van tandartsspecialisten. Meer over Ronald en zijn werkwijze lees je hier.

Volg je mij al? Je kunt mij volgen op Facebook, Twitter & Instagram.

 

 , ,